Labels

Alang2 Singgah Follow La

Tulis Nama Atas Batoo

Friday, April 8, 2011

Ntahapahapantah 31 ~ Cara Membuat Telur Tiruan

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum
Salam Dari Raja Beloot

         Heboh pasal telur tiruan. Meh nak ajar cara nak buat. Lepas ni puan-puan tak payah pergi ke pasar dah beli telur. Boleh buat kat rumah je. Jimat belanja...hahahaha NTAHAPAHAPANTAH !!!

http://3.bp.blogspot.com/_fnEVZDW63m4/TNloYrgR42I/AAAAAAAAF48/nG7q7Iu3VYY/s1600/telur.jpg

Bahan-bahannya :

Asid Benzoic
Kalsium Klorida
Selulosa
Alum
Asid Amino
Pewarna Makanan
Sodium alginate
Gelatin
     
http://juwani.files.wordpress.com/2009/11/04.jpg?w=300&h=254

1 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
2: ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida  tanpa pewarna makanan = Putih telur
3: Acuan untuk bentuk telur
4: Acuan untuk kuning telur

 http://1.bp.blogspot.com/_BrlxIAAvOSQ/StM00w84lXI/AAAAAAAADbs/JxY4auASjgA/s400/telur10.jpg

          Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.

http://3.bp.blogspot.com/_BrlxIAAvOSQ/StM0kfOcxRI/AAAAAAAADa0/xif3UmWfv_s/s400/telur3.jpg
         Lepas telur kuning tadi dah beku keluar kan dan masukkan ke dalam acuan (3).  Bahagian acuan (3)  tadi dicelupkan kedalam bekas yang mengandungi Kalsium Klorida, air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) untuk menghasilkan lapisan putih telur. Biarkan telur selama 1jam untuk membeku dan  telur boleh dibasuh selepas itu.

http://2.bp.blogspot.com/-A_qOeH08JWk/TZ3TDiZ8mEI/AAAAAAAAAIY/CYhe9kThtFw/s320/telur_tiruan_06.jpg

          Dengan menggunakan benang, telur yang tadinya dah membeku direndam dalam larutan parafin. Yang ni untuk proses membentuk cengkerang telur.

http://4.bp.blogspot.com/-DJJore1KDNw/TZ1BNACro-I/AAAAAAAACOM/IWaPt5mrFeM/s1600/telur_tiruan_07.png

          Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding  dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pon lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.

http://semuabest.com/wp-content/uploads/2011/03/10.jpg

http://thibbalummah.files.wordpress.com/2011/03/telurpalsucina.jpg


          Dikatakan kos untuk membuat telur tiruan ini cuma 0.55 Yuan setiap sekilogram kalau nak dibandingkan kos untuk telur ayam sebenar ialah 5.6 Yuan sekilogram. Patut lah pon siap buat kelas buat telur tiruan sebab untung banyak kalau nak dibandingkan dengan telur ayam. Dan khabarnya, telur tiruan ni telah menyumbang kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China. So, hati hati lah time kita nak beli telur. Tak pasti sama ada telur tiruan ni dah ada di Malaysia atau belum.

Raja Beloot : lepas ni apa lagi yang nak ditiruankan...

3 comments:

  1. telur pun de tiruan...
    mengerunkan je...

    ReplyDelete
  2. manusia pun ader nk klon....apatah lg teloor...P

    ReplyDelete
  3. ...kl peniruan @ pengklonan itu boleh mbw kebaikan...xde salahnya !!!

    ReplyDelete

Layan Tiub Awak

Loading...
Related Posts with Thumbnails


I changed my font at scrappinblogs.blogspot.com