Labels

Alang2 Singgah Follow La

Tulis Nama Atas Batoo

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah ~ Pt. II

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum
Salam Dari Raja Beloot
Rabiul Awwal menjelang lagi...terkenang kita Rasul pilihan...Nabi Muhammad pemimpin ummat membawa rahmat membawa berkat Nabiul Hadi Rasulillah !!!

Salam Maulidur Rasul diucapkan kepada semua pembaca. followers dan Facebook Likers !!
http://www.iluvislam.com/v1/includes/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/library/nizam/milad.jpg
Hukum Sambutan Maulidur Rasul

          Upacara sambutan Maulidur Rasul adalah harus selagi ia tidak melibatkan unsur-unsur pembaziran dan tiada aktiviti yang melanggar syariat. Malah jika perisian sambutan itu ada unsur ilmu dan ibadah ia tetap diberi ganjaran pahala oleh Allah Subhanahu Wa Taala. 
          Adalah tidak tepat pendapat yang mengatakan bahawa sambutan Maulidur Rasul adalah bid'ah dhalalah dan bertentangan dengan syariat. Upacara memperingati hari kelahiran Rasulullah saw ini telah dilakukan sejak 300 tahun sesudah Rasulullah wafat. Diantara pembesar yang menganjurkan sambutan ini ialah Malik Muzhaffar Abu Sa'id penguasa Irbil, Iraq. Dan seterusnya ia terus berkembang sehinggalah sekarang. Diantara ulamak besar yang mengatakan bahawa sambutan Maulidur Rasul ini adalah harus dan digalakkan ialah;
 1. Said Ahmad Zaini Dahlan dalam kitabnya `Siratun Nabawiyah'. Antara lain beliau menyatakan bahawa; "masyarakat telah terbiasa berdiri tegak ketika mendengar riwayat kelahiran Rasulullah saw. Berdiri tegak menghormati kelahiran baginda adalah baik dan cara-cara seperti ini telah ditiru oleh cerdik cendikiawan lainnya."

 2. Imam Jalaluddin As-Sayuti lebih jauh menerangkan dalam kitabnya `Al-Wasail Fi Syarhisy Syamail' , menyatakan; "Apabila diadakan peringatan Maulidur Rasul di sebuah rumah, masjid atau tempat lain maka malaikat mengawal dan mengawasi tempat tersebut sampai upacara selesai dan semua hadhirin mendapat rahmat dari Allah subhanahu wa taala."

 3. Ust. Hj. Harun Muhammad Al-Kelantani (1953) dalam kitabnya Senjata Syariat, Pakaian Ahli Sunnah Wal Jamaah menyatakan bahawa "dapat pahala bagi orang yang berdiri yang adalah niat mereka membesarkan Nabi saw. 
http://sichifuchira.files.wordpress.com/2010/02/selawat-keatas-nabi.gif
  Raja Beloot :  Ya Rasulallah...salamun 'alaik !!

  No comments:

  Post a Comment

  Layan Tiub Awak

  Loading...
  Related Posts with Thumbnails


  I changed my font at scrappinblogs.blogspot.com